Rangoli - umetnost na otvorenom

Indijska kultura kao jedna od najstarijih kultura sveta, temelji se na dugoj i brižljivo očuvanoj tradiciji indijskog naroda. Najveća vrlina indijske kulture jeste njena raznolikost, te veliki broj običaja koji svoje utemeljenje imaju upravo u religiji i duhovnosti. Indijska umetnost kao značajan element velike indijske kulture, svoj izraz takođe temelji na duhovnosti. Jedan od primera takve umetnosti je i Rangoli, umetnost oslikavanja pločnika ispred kućnog praga.

Kulturološka vizija života Tanje Paunić

Kultura trenutno doživljava procvat egzistencijalne krize. Pesimističke vizije sveta su davno uspostavljene. Ipak, težnja čovekovog postojanja stremi ka odgovorima preko kojih se ostvaruje mogućnost izlaska iz trenutne situacije. Činjenično stanje je da su odgovori definisani vrlo različito, a njihovo iznalaženje zavisi od individue do individue. Epifanija je svakako moguća, samo je pitanje trenutka kada će ona ispuniti sve(s)t.

Reformator u eri jednolične istine

Pre nekoliko godina mladi Stefan Lalić, rođen 1990. godine, skinuo je ružičaste naočare i pred njim se ogolila istina sveta. Ono što je bez naočara video zabeležio je stihovima, zbirkom „Jednolična istina‟, za koju su rekli da donosi nešto novo na srpskoj književnoj sceni. Nakon toga napisao je i roman „Reformator‟. Danas priprema svoj drugi roman.

Mesto gde je vreme stalo

Tog jutra sam se osećao drugačije. Osećaj gladi je odavno nestao i sada se već stopio sa nečim drugim. Ni sam nisam znao šta osećam. Nisam više bio svoj, kao da je pravi ja bio negde visoko gore i posmatrao drugog mene, dole.