„Umetnička zbirka SANU – Likovni umetnici akademici“

Autor Aneta Pacek
Pogodaka: 1033
 „UMETNIČKA ZBIRKA SANU – LIKOVNI UMETNICI AKADEMICI“

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 3. februara 2017. godine, sa početkom u 19 časova biće svečano otvorena izložba pod nazivom „Umetnička zbirka SANU – likovni umetnici akademici“.

[yee_row column-size="md-column" boxed_layout="yee-container-fluid" padding_layout="" style_detail="" theme_options="flattern" border_color="" border="none" background_image_options="none" background_image="" background_color_options="none" background_color="" responsive_column_reset="no" vacolumns="top" ex_class="" id="" visiable="1"][yee_column width="1/1" ors="" column-size="md-column" xs-column="0" xs-hidden="" sm-column="0" sm-hidden="" md-column="0" md-hidden="" lg-column="0" lg-hidden="" hidden-print="visiable" background_image="" background_color="" ex_class="" visiable="1"][wgt_jce_editor css_animation="no" ex_class="" style_detail="" yee-widget-theme="default" border_color="" border="none" visiable="1"]{content}


Izložba koja obuhvata 50 radova 50 likovnih umetnika članova SANU je organizovana 2016. godine povodom 175 godina postojanja Srpske akademije nauka i umetnosti, a u zrenjaninski muzej stiže početkom 2017. godine. Na otvaranju će govoriti akademik Teodor Atanacković, dok će u ime SANU prisustvovati i akademik Miro Vuksanović i dopisni član SANU Slobodan Marković.

Autor izložbe i postavke je Jelena Mežinski Milovanović, viši kustos - istoričar umetnosti i zamemik upravnika Galerije SANU, a nadležni kustos Olivera Skoko, viši kustos – istoričar umetnosti.
Izložba će zrenjaninskoj publici biti dostupna u periodu od 3. febrauara do 3. marta 2017. godine.

Deo teksta autorke izložbe i kataloga Jelena Mežinski Milovanović:
„Akademijina zbirka danas broji oko tri hiljade kataloških jedinica – to su dela likovnih umetnika akademika (njih je ukupno sedamdeset dva, ali SANU ne poseduje radove svih svojih članova), dela drugih domaćih autora i, u manjem broju, radovi stranih umetnika. Dela u Umetničkoj zbirci omogućuju praćenje razvoja likovne umetnosti u Srbiji, onih tokova kojima su članovi SANU da¬vali prednost u sferi likovnog izraza, kao i upoznavanje sa umetnicima koji su postali akademici zbog toga što su obeležili našu likovnu umetnost.

Kolekcija Umetničke zbirke Srpske akademije nauka i umetnosti hronološ¬ki je omeđena grafikom manastira Hopova iz sredine XVIII veka, najstarijim datovanim radom, i najnovijim delima aktivnih članova Odeljenja likovne i mu¬zičke umetnosti – Vladimira Veličkovića, Svetomira Arsića Basare, Dušana Otaševića, Todora Stevanovića, Milice Stevanović, Petra Omčikusa i drugih – s kraja prve i iz druge decenije XXI veka. Kada je reč o tehnikama, Umetnič-ka zbirka poseduje slike – ulja, tempere, pastele – zatim crteže i grafike u različitim tehnikama, skulpture u bronzi, kamenu, gipsu i drvetu, radove u kombinovanoj tehnici, akvarelisane fotografske portrete itd.
Publika je prvi put mogla da vidi dela iz Akademijine Umetničke zbirke kao postavku u junu 1982. godine u rekonstruisanom, obnovljenom i prošire¬nom prostoru Galerije SANU. Od tada se Zbirka na izložbama redovno pred¬stavlja javnosti.

Ovom prilikom – povodom 175 godina postojanja – Srpska akademija nauka i umetnosti javnosti predstavlja izbor iz svog umetničkog fonda. Reč je o pede¬set radova likovnih umetnika članova SANU od njenog osnivanja do danas (među njima su i dela jednog arhitekte – Aleksandra Deroka). To su radovi koji se čuvaju u Umetničkoj zbirci i izlažu u prostorijama zgrade SANU, a o kojima se stara Galerija SANU. Pored Akademijine kolekcije umetničkih dela, izložba Umet¬nička zbirka SANU – likovni umetnici akademici učiniće pristupačnim najširoj javnosti i deo reprezentativnog enterijera palate Srpske akademije nauka i umetnosti, ali i samog života i rada ove značajne institucije, koja postoji gotovo dva stoleća.“

izlozba sanu big1

izlozba sanu big2

izlozba sanu big3

{/content}[/wgt_jce_editor][/yee_column][/yee_row]