Izložba „SUNCE SLIKA SLIKE"

Pogodaka: 278
muzej nauke i tehnike, izlozba, fotografija

Muzej nauke i tehnike - Beograd i recan Fondacija za reciklažu limenki za piće otvaraju izložbu „Sunce slika slike", o specifičnoj metodi dobijanja fotografija - solarografiji.

[yee_row column-size="md-column" boxed_layout="yee-container-fluid" padding_layout="" style_detail="" theme_options="flattern" border_color="" border="none" background_image_options="none" background_image="" background_color_options="none" background_color="" responsive_column_reset="no" vacolumns="top" ex_class="" id="" visiable="1"][yee_column width="1/1" ors="" column-size="md-column" xs-column="0" xs-hidden="" sm-column="0" sm-hidden="" md-column="0" md-hidden="" lg-column="0" lg-hidden="" hidden-print="visiable" background_image="" background_color="" ex_class="" visiable="1"][wgt_jce_editor css_animation="no" ex_class="" style_detail="" yee-widget-theme="default" border_color="" border="none" visiable="1"]{content}

 Recan Fondacija je neprofitna organizacija čiji je cilj da promoviše svest o značaju zaštite životne sredine, posebno među mlađom populacijom, da učvrsti svest o potrebi reciklaže limenki u razmišljanjima potrošača kao naučen i konačno uobičajen model ponašanja.

Na izložbi će biti predstavljeno dvadeset radova autora uključenih u projekat recan Fondacije, a snimci su napravljeni u Srbiju, Sloveniji, Nemačkoj i Makedoniji. Biće prikazane fotografije rađene metodom SOLAROGRAFIJE kojom se beleži putanja kretanja Sunca u određenom vremenskom intervalu uz pomoć kamere koja radi po principu „camera obscura", „fotoaparatom" koji se izrađuje od limenke. Ovaj način izrade fotografije beleži sve objekte koji se ne kreću – građevine, stene, drveće, dok se objekti koji su samo neko vreme bili na ekspoziciji, najčešće se ne vide ili se vide nejasno. Svetli tragovi na fotografijama su tragovi kretanja sunca.

Optimalno vreme ekspozicije potrebno za dobijanje ovakvog fotografskog prikaza traje i do 6 meseci, a limenke - fotoaparati se obično postavljaju tokom dugodnevnice i ekspozicija traje do kratkodnevnice ili obrnuto.
Prve solarografske snimke je zabeležio tim fotografa „Solaris", 2000. godine. Ovaj kreativni tim zapazio je da je putanja Sunca izgleda različito u zavisnosti od tačke sa koje se posmatra i poželeli su da fotografijom „ulove" ovo naizgled nepredvidivo kretanje. Limenka, koja se koristi kao pandan fotografskom aparatu, omiljeno je sredstvo za postizanje ovog cilja jer, između ostalog, ne propušta svetlost i u potpunosti čuva sadržaj zaštićenim od spoljašnjih uticaja. Upravo zbog te svoje karakteristike, limenka je odličan saveznik u ovom kreativnom „lovu" na Sunce koje prolaskom vremena ostavlja svoje tragove na fotografijama.

Tokom trajanja izložbe stručni saradnik na projektu Marko Savić održaće niz radionica sa temom - Kako se izrađuje solarografska kamera i dobija fotografski snimak.

Svečano otvaranje izložbe „SUNCE SLIKA SLIKE" je u utorak 21. marta 2017. godine u 18 časova, u Muzeju nauke i tehnike - Galerija „Aleksandar Despić, ulaz iz Dobračine 51.

 

{/content}[/wgt_jce_editor][/yee_column][/yee_row]