Otvaranje izložbe Saše Montilja u Parobrodu

Pogodaka: 350
Izložba slika pod nazivom „Budnost“, umetnika Saše Montilja, biće otvorena 20. marta u 19h u Ustanovi kulture „Parobrod“ u Beogradu. Izložbu će otvoriti glumica Ana Sofrenović. [yee_row column-size="md-column" boxed_layout="yee-container-fluid" padding_layout="" style_detail="" theme_options="flattern" border_color="" border="none" background_image_options="none" background_image="" background_color_options="none" background_color="" responsive_column_reset="no" vacolumns="top" ex_class="" id="" visiable="1"][yee_column width="1/1" ors="" column-size="md-column" xs-column="0" xs-hidden="" sm-column="0" sm-hidden="" md-column="0" md-hidden="" lg-column="0" lg-hidden="" hidden-print="visiable" background_image="" background_color="" ex_class="" visiable="1"][wgt_jce_editor css_animation="no" ex_class="" style_detail="" yee-widget-theme="default" border_color="" border="none" visiable="1"]{content}

 

Slike i oslikani objekti Saše Montilja nastali su tokom 2016. i 2017. godine. Tema ove izložbe je suštinska komunikacija sa prirodom preko njenih najopštijih elemenata. Prirodu, u kojoj nalazimo predstave i svojih osećanja autor želi da iskaže kroz njene panteističke vrednosti. Šuma i motivi vezani za nju skoro uvek se prožimaju kroz njegov rad. Sova kao motiv na drvenim cepanicama u početnim fazama ovog slikara je bio samo objekat oslikan uljanim bojama da bi se spontano upotpunio apliciranjem gline i drugih materijala kao i povezivanjem više drvenih elemenata u celinu.


Težnja autora nije bila da se bavi skulpturom, sagledivom iz svih uglova niti da potpuno isprati formu figure u prostoru već da kombinacijom prirodnih elemenata koji svojim oblikom sugerišu krajnje predstavljene motive, ukaže na univerzalni prirodni ritam. Intervencija glinom u ovom slučaju se svodi na izradu određenih reljefa koji su pridodati i naknadno oslikani. Slikar koji je veoma mlad ušao u krug uglednih umetnika kaže da se njegovo slikarstvo nije bitno menjalo, da su motivi na slikama isti – univerzalne teme kojima se oduvek bavi. Inspiraciju pronalazi u svakodnevnim okolnostima i trudi se da što više vremena provodi u prirodi, i prepoznavajući je u sebi, dođe do rezultata.

budnost

{/content}[/wgt_jce_editor][/yee_column][/yee_row]